PERSOONLIJK

Wat ik leerde van mijn tijd als student

Toen ik op 16-jarige leeftijd mijn havo-diploma haalde, was het tijd om een vervolgstudie te kiezen. Best absurd als ik er zo achteraf over nadenk, want wat weet je nou als je 16 bent? Ik koos uiteindelijk voor de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Rotterdam. Gebaseerd op niet heel veel zwaarwegende redenen. Het was geen jarenlange droom om iets met marketing te gaan doen en ik had geen fascinatie voor cijfertjes.

Stappen, stappen, stappen
Ik vond het proefstuderen bij die opleiding leuk, er liepen gezellige mensen rond en het rooster dat een tweedejaars student mij vertelde (“heel veel vrije tijd”) klonk me als muziek in de oren. Geen zwaarwegende redenen dus, wat ik al zei. Gelukkig achteraf gezien wel het recept voor een mooie studietijd. Ik had het zo naar mijn zin in Rotterdam. Leuke studiegenoten, interessante lesstof, best mooie cijfers en genoeg tijd voor leuke dingen (zoals stappen, stappen en ehm stappen). Keurig binnen de vier jaar behaalde ik mijn diploma en toen stond ik dus op straat. Of nou ja, op een ingestorte arbeidsmarkt. Ik wilde eigenlijk nog niet werken, maar wat dan?

Iets met schrijven?
Uiteindelijk bleek het schrijven van mijn bachelorscriptie voor mij echt een feestje. Waar de gemiddelde student dat als de laatste en zwaarste hobbel ziet, genoot ik ervan. Hoe meer woorden ik op papier kon zetten, hoe beter. En toen realiseerde ik me: dat schrijven was al mijn hobby toen ik in groep 3 zat dus misschien moest ik daar nog eens wat mee doen. Het werd een pre-master Communicatie- en Informatiewetenschappen om me vervolgens tijdens de master te specialiseren in Tekst en Communicatie. Dit sloot – dacht ik – lekker aan bij het hele marketingspeelveld en zo kon ik mezelf met recht een specialist op het gebied van tekst noemen.

“Ik stop ermee”
Goed, ik vol positieve moed naar de Universiteit van Tilburg. Helemaal zin in. Nieuwe stad, nieuwe studiegenoten, iets meer uitdaging. Ik was er klaar voor. Maar dat viel allemaal onwijs tegen. En toen ik na mijn eerste tentamenperiode ook nog eens zes onvoldoendes uit zeven tentamens terugkreeg, zuchtte ik tegen mijn moeder: ‘Ik stop ermee.’ De stof vond ik oersaai, ik zat alleen maar onderzoeken te lezen, moest allerlei ingewikkelde statistiekdingen doen – besef: ik heb wiskunde in havo 4 laten vallen dus had echt no clue zodra het ingewikkelder werd dan optellen en aftrekken – en kon er ook niet echt aarden.

Wedstrijd met mezelf
Uiteindelijk besloot ik het nog een laatste kans te geven. Ik zou mezelf opsluiten, leren tot ik niet meer kon, de herkansingen maken en daarna kijken of het de moeite waard was om toch door te gaan. Een paar weken later waren alle onvoldoendes omgetoverd in een keurige (en matige) voldoende en voelde ik een soort vuurtje ontbranden. Ik moest en zou dit halen. Niet omdat ik per se dat diploma wilde, maar gewoon als uitdaging voor mezelf. De anderhalf jaar die volgde bestond uit heel veel doorbijten, verstand op nul (spreekwoordelijk dan) en eyes on the prize. Ergens in de zomer van 2013 was het zo ver: ik mocht mijn masterscriptie verdedigen en behaalde het felbegeerde diploma met een 7,5 voor mijn onderzoek naar onderwerpregels van digitale nieuwsbrieven (booooooring). Die 7,5 was ook meteen het hoogste cijfers van mijn hele uni-carrière. 

Zou ik het achteraf weer zo doen?
Ab-so-luut. De stevige basis van mijn hbo-opleiding zorgde er uiteindelijk voor dat ik tijdens mijn eerste jaren op de arbeidsmarkt goed beslagen ten ijs kwam. De kennis die ik opdeed tijdens mijn pre-master en master was echter al gauw vervlogen. Ik vond het gewoon echt niet boeiend en kon er praktisch gezien weinig mee. Daartegenover stond dat ik in die twee jaar veel over mezelf geleerd heb. Doorzetten, focus op mijn eigen proces, op eigen benen staan, niet afhankelijk zijn van een ander. Ik voelde me heel vaak eenzaam en een vreemde eend in de bijt, maar uiteindelijk is dat ook hoe het leven is: je past gewoon niet altijd en overal, niet alles is jouw plek. En die les, daar heb ik nog iedere dag profijt van. Kan geen diploma tegenop!

Heb jij op verschillende plekken gestudeerd? En hoe beviel dat?

CONTACT

Kom gewoon eens in contact!

Wil je kennismaken? Heb je een prangende vraag? Of kun je mijn hulp goed gebruiken?

Als je het contactformulier invult dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op. Je kunt me ook direct mailen op anouk@contentmetanouk.nl.

Ontdek andere blogberichten